Vil du vide mere om elmarkedet og grøn strøm?

Forstå elmarkedet på 5 minutter

Elmarkedet er et samspil mellem elproducenter, netselskaber og elselskaber. Samspillet mellem disse aktører er afgørende for et effektivt elmarked. For at forstå hvordan strømmen leveres, gennemgår vi her de 3 aktører.

Elproducenter
Elproducenter - også kaldet energiproducenter - er de virksomheder, som lever af at producere strøm. Strøm kan produceres på mange måder - herunder det vi betragter som bæredygtigt, og det som kommer i kategorien ikke-bæredygtig.

Alle energiproducenter i Europa, er forbundet til ét samlet og fælles elnet som sikrer, at vi kan købe og sælge strøm i et frit marked - noget der hjælper os til at sikre, et effektivt marked, og som holder udbud og efterspørgsel i balance. Takket være det frie marked har vi i mange år kunne holde prisen stabil på el.

På samme måde har vi også fordele af det fælles netværk, når det kommer til at fremme den bæredygtige energiproduktion. Samhandlen imellem landene hjælper med at flytte strømmen på tværs af landegrænser - så når det blæser i Danmark og vindmøllerne producerer på højtryk, så kan der andre steder skrues ned for f.eks. produktionen på kulkraftværkerne.

Det danske marked er delt op i øst og vest for Storebælt. Primært fordi den vestlige del af landet er stærkt forbundet med kraftige kabler til Tyskland, mens den østlige del tilsvarende er stærkt forbundet til Sverige og Norge. Derfor vil du ofte se elpriserne angivet i en øst pris og en vest pris.

temporary-green-power

Netselskaber
For at du kan bruge strøm i din husstand, kræver det, at du er forbundet til elnettet. Det er en opgave som varetages af netselskabet, som ejer ledningsnettet i dit lokalområde.

Med andre ord, så har netselskabet ansvaret for at transportere strømmen hjem til dig. Noget du betaler for via dit elselskab. Netselskabet sender således ikke en regning direkte til dig for transporten, men sender i stedet transportomkostninger videre til det elselskab du har valgt - som så fakturerer omkostninger videre til dig.

Tidligere fik man en regning fra både sit netselskab og sit elselskab. Men det er fortid - i dag får man én samlet regning fra elselskabet, som herefter betaler transportomkostningerne til netselskabet.

Elselskaber
Du har nok gættet det; dit elselskab er dem, du køber strømmen af. Og alle elselskaber køber strøm samme sted - på elbørsen - hvor prisen på daglig basis fastsættes ud fra udbud og efterspørgsel.

Grøn strøm er ikke altid grønt.

Derfor køber vi certifikater.

Ikke altid grønt - hvad betyder det egentlig?
Jo, som tidligere beskrevet, er Danmark en del af det fælles europæiske elnet. Alt strøm handles på elbørsen, hvor udbuddet fra energiproducenterne mødes med efterspørgslen fra elforbrugerne.

Og selvom det er billigst at producere bæredygtig energi, så er vejret per definition omskifteligt. Solen vil ikke altid skinne, og vinden vil ikke altid blæse - så på dage, hvor bæredygtig energiproduktion har dårlige vilkår, skal andre mere driftsstabile energikilder tage over. Dette sikrer at vi til enhver tid kan have strøm i stikkontakten derhjemme. Og så bliver strømmen mindre bæredygtig - og typisk også dyrere.

Hvad er grøn strøm så?
Grøn strøm, er den strøm som kommer fra vedvarende energikilder som solceller, vindmøller, vand- og atomkraft. Men da vi ikke altid kan producere nok grøn strøm til hele Europa, kommer der løbende et mix af ikke-bæredygtige energikilder ind i elnettet. Og alt strøm i nettet er blandet sammen - det kan ikke skilles ad.

Derfor køber vi grønne certifikater, for at kompensere for den del af strømmen, der er sort.

Al den grønne strøm, der produceres, udløser en vis mængde "oprindelsesgarantier", som i daglig tale også kaldes grønne certifikater. Disse certifikater sættes til salg af energiproducenterne. Når man som elselskab køber certifikaterne, så yder man et ekstra bidrag til de bæredygtige energiproducenter, som får en højere pris for strømmen.

Certifikaterne er dermed en investering i, at udbygge den bæredygtige energiproduktion. Dette skaber et øget incitament, for ikke-bæredygtige energiproducenter til at omlægge deres produktion.

Hvad er Greenbows holdning?
Er det så godt nok? Det korte svar er nej. Vi ville ønske, at der fandtes en mulighed for at man som husstand kunne vælge kun at købe bæredygtig produceret energi. Men realiteten er, at Europa og verden ikke er kommet dertil, endnu.

Derfor er det for os et spørgsmål om, hvorvidt vi vil gøre det vi kan, eller slet ikke gøre noget. Og der er vores holdning klar - vi vil gøre det vi kan.