Elpriser

Som almindelig forbruger bliver din hverdag og økonomi påvirket af elpriserne. Det gælder uanset, om du er boligejer eller -lejer, om du bor stort eller småt, og om du har mange elektriske apparater eller ej. Derfor kan det være en god idé at sætte dig ind elpriserne generelt, så du kan forstå, hvordan de ændrer sig time for time, hvorfor el er billigere på nogle tidspunkter af døgnet end andre, samt hvad elprisen egentlig er. Når du har en grundlæggende forståelse for, hvordan priserne fastsættes, og hvad der påvirker dem, kan du lettere tilpasse dit forbrug, så du får mest muligt ud af de penge, du bruger på el.

Herunder dykker vi ned i elpriser og giver dig det nødvendige overblik. Vi giver dig også nogle praktiske råd om, hvordan du kan spare penge på din elregning og bidrage til et mere bæredygtigt energiforbrug, ligesom vi kommer ind på pris pr. kWh samt skift af elselskab.

Har du spørgsmål til vores elpriser – eller til Greenbow generelt – er du altid velkommen til at ringe til vores kundeservice på tlf. 35 10 35 10.

 

Elmarkedet – et samspil mellem tre aktører

Der er tre forskellige aktører involveret i elmarkedet, nemlig elproducenter, netselskaber og elselskaber. For at forstå markedet og elpriserne, er det nødvendigt at forstå, hvordan strømmen leveres.

 

Elproducenter

Elproducenter (eller energiproducenter) er den del af elmarkedet, der producerer strømmen. Elproduktion foregår på flere forskellige måder – fx ved hjælp af vindmøller og solenergi (bæredygtigt) eller afbrænding af gas og kul (ikke bæredygtigt).

Alle elproducenter i Europa er forbundet til et samlet fælles elnet, hvilket betyder, at strømmen sendes samme sted hen, uanset hvordan den er produceret. Det er en løsning, der sikrer et effektivt marked, hvor der altid er strøm i stikkontakten – men det er samtidig en løsning, der betyder, at bæredygtig og ikke-bæredygtig strøm ikke kan adskilles.

Det danske elmarked er opdelt i to, nemlig øst og vest for Storebælt. Det skyldes, at den vestlige del af landet har en tæt tilknytning til Tyskland, men den østlige del er forbundet med kraftige kabler til Sverige og Norge. Opdelingen bevirker, at elpriserne som regel angives i en pris for øst og en pris for vest.

 

Netselskaber

Netselskaberne er de aktører, der sørger for, at strømmen kan transporteres hjem til dig. Din bolig er forbundet til elnettet, og det er netselskaberne, der ejer ledningsnettet og sikrer, at der altid er strøm til rådighed.

Du har ikke direkte kontakt med dit netselskab, da transportomkostningerne afregnes mellem netselskaberne og elselskaberne. Du får derfor kun én regning – nemlig fra dit elselskab.

 

Elselskaber

Elselskaber er ganske enkelt de virksomheder, du kan købe din strøm hos. Greenbow er for eksempel et elselskab, og hos os ændrer elpriserne sig fra time til time, da vi altid tilbyder kunderne strøm til ren indkøbspris.

Elprisen fastsættes på daglig basis på baggrund af udbud og efterspørgsel, ligesom faktorer som produktionsteknologi og vejrforhold påvirker prisen.

 

Elpriser time for time hos Greenbow

Hos Greenbow kan du få en favorabel elaftale, hvor elpriserne justeres time for time, og hvor du betaler nøjagtigt det samme for strømmen, som vi betaler hos elbørsen. Altså intet tillæg.

Du får:

  • Strøm til indkøbspris uden tillæg

  • Ingen oprettelse eller bindingsperiode

  • Abonnement til 39 kr./md.

Ønsker du at yde et ekstra bidrag til den grønne omstilling, kan du for et tillæg på 14 øre/kWh købe såkaldte grønne certifikater. Certifikaterne kompenserer for det faktum, at grøn og sort strøm blandes i det samlede fælles elnet, hvorfor det ikke er muligt udelukkende at sende grøn strøm ud i dit hjem.

 

Hvorfor svinger elpriserne?

Elpriserne varierer gennem dagen på grund af forskellige faktorer, og hvis du forstår udsvingene, kan du planlægge dit forbrug og potentielt spare penge på din elregning.

I løbet af et døgn vil elpriserne typisk være lavere på de tidspunkter, hvor efterspørgslen er mindre. Det gælder blandt andet om natten og tidligt om morgenen, hvor de fleste mennesker sover, og hvor der ikke er mange elektriske apparater i brug. Omvendt er elprisen typisk højere i perioder med et stort forbrug på landsplan – fx når folk kommer hjem fra arbejde, og tøjet skal vaskes, aftensmaden laves og telefonerne oplades.

Ved at være opmærksom på elpriserne time for time kan du justere dit forbrug og udnytte de billige perioder. Har du en elbil, kan du for eksempel oplade denne om natten, ligesom du kan vente med at tænde opvaskemaskinen, til du går i seng.

denne side kan du se elpriserne time for time hos Greenbow.

 

Hvornår er el billigst?

Når du bruger strøm på de billigste tidspunkter af døgnet, kan det mærkes på økonomien, og det har samtidig en positiv effekt på miljøet. Vi har allerede været kort omkring, hvornår el er billigst – nemlig når efterspørgslen er lav. Det er typisk om natten og tidligt om morgenen, hvor de færreste er vågne og i gang med at bruge elektriske apparater.

Der er mange penge at spare ved at udnytte de perioder, hvor strømmen er billig, men der er også andre gode muligheder for at spare penge på elregningen – nemlig:

  • Tænd kun lys, hvor du opholder dig

  • Benyt energieffektive apparater med lavt strømforbrug

  • Sæt elektriske apparater på standby, når de ikke er i brug

  • Udskift gamle elpærer med LED-pærer

  • Skift til et billigt elselskab (fx Greenbow)

  • Producér din egen energi

Vælger du Greenbow som dit elselskab, får du adgang til vores app, hvor du hurtigt og let kan holde øje med elpriserne time for time, så du kan planlægge dit forbrug bedst muligt.

 

Hvad koster el?

Elprisen kan variere betydeligt afhængigt af en række forskellige faktorer, fx geografisk placering, tidspunkt på døgnet og dit specifikke elselskab. Det er derfor ikke muligt at sige noget generelt om, hvad el koster – men hvis du ønsker at sammenligne forskellige elselskaber, bør du vide, hvad elprisen består af.

Der er tre komponenter, når det kommer til prisen på el: energiprisen, nettariffer og afgifter.

Energiprisen er prisen på den elektricitet, producenterne genererer og sælger på elmarkedet. I Danmark køber alle elselskaber strømmen samme sted, nemlig på elbørsen, og prisen ændrer sig time for time baseret på udbud og efterspørgsel, produktionsomkostninger og vejrforhold, der påvirker vedvarende energikilder som vind og sol.

Nettariffer er den udgift, der er forbundet med at transportere strømmen fra det fælles elnet til dit hjem. Tarifferne fastsættes af dit lokale netselskab og faktureres direkte af dit elselskab, så du slipper for at forholde dig til to regninger.

Afgifter er de skatter og gebyrer, staten opkræver i forbindelse med dit forbrug af el. De er pålagt for at skubbe forbrugerne i en mere klimabevidst retning, så vi i fællesskab kan begrænse landets samlede CO2-udslip, og afgifterne er ens for alle og derfor uafhængige af dit valgte elselskab.

 

Skift elselskab og få billigere el

Vil du gerne sikre dig, at du betaler mindst muligt for din strøm, kan du med fordel undersøge dit elselskab. Mange mennesker er ikke opmærksomme på, at der kan være penge at spare ved at skifte elselskab – fx til Greenbow.

Faktisk vil vi vove at påstå, at du ikke finder billigere el andre steder.

Hos Greenbow tilbyder vi strøm til ren indkøbspris uden tillæg. Det betyder kort og godt, at du betaler præcis det samme for strømmen, som vi gør. Den eneste ekstra udgift, du har til os, er et løbende abonnement på 39 kr. Der er desuden hverken oprettelsesgebyr eller bindingsperiode hos os, og du har derfor fuld frihed til at skifte elselskab igen, hvis vi ikke lever op til forventningerne.

Vi forstår, at elmarkedet og elpriser generelt kan være svære emner at få greb om, og derfor har vi valgt en gennemsigtig prisstruktur, så du som forbruger ved nøjagtigt, hvor meget du skal betale for den strøm, du bruger.

 

Monitorering af dit elforbrug

For at gøre det lettere for dig at planlægge dit elforbrug efter priserne, får du hos Greenbow ikke bare billigere el – du får også en brugervenlig app, der hjælper dig med at holde øje med elpriserne time for time.

Vores app er designet til at give dig fuld kontrol og indsigt i dit forbrug, så du kan træffe smarte beslutninger og optimere dine eludgifter. Du kan sammenligne forbruget over forskellige perioder, fx dage, uger eller måneder, så du hele tiden har hånd i hanke med dit elforbrug og får mest muligt for dine penge.

 

Mulighed for tilkøb af grønne certifikater

Ønsker du at støtte den grønne omstilling og ikke mindst de elproducenter, der producerer bæredygtig energi, kan du købe grønne certifikater for et tillæg på 14 øre/kWh.

Når du køber grønne certifikater, hjælper du med at udbygge den bæredygtige energiproduktion, ligesom du er medvirkende til at skabe et øget incitament for ikke-bæredygtige energiproducenter til at omlægge deres produktion.

 

Elpriser – pris pr. kWh

Elpriserne har gennem tiden været under konstant forandring, og den er påvirket af flere forskellige faktorer. Først og fremmest energimarkedet i sig selv, men også af politiske beslutninger og den globale økonomi. Prisen for el omtales som pris pr. kWh – og det begreb tager vi et kig på herunder.

Hvad er kWh?

For at få en grundlæggende forståelse for elpriser og udviklingen på elmarkedet er det nødvendigt at vide, hvad kWh er. En kWh – eller en kilowatttime, som det også kaldes – er en måleenhed for elforbrug, og forkortelsen kWh repræsenterer 1.000 watt i en time.

KWh fortæller blandt andet noget om, hvor meget strøm et elektrisk apparat bruger, når det er tændt – og det er også kWh, der skrives på din elregning, når du skal have et overblik over dit månedlige forbrug.

 

Pris pr. kWh

Elpriser varierer som tidligere nævnt fra time til time. Den pris, du betaler for dit forbrug, afhænger derfor af tidspunktet, du forbruger på, samt af den elaftale, du har. Der kan være stor forskel på prisen pr. kWh alt efter, om du har en elaftale til fast pris eller en elaftale til variabel pris.

Hos Greenbow tilbyder vi udelukkende strøm til ren indkøbspris, og det gør vi, fordi vi mener, det er den eneste rigtige løsning. Den giver dig nemlig fuld kontrol over dit forbrug.

Prisen pr. kWh er desuden sammensat af forskellige elementer og varierer alt efter prisen på strøm for en given periode. Nedenstående er en god indikator på, hvordan prisen fordeler sig:

  • 28% strøm

  • 9% elabonnement

  • 10% netselskab

  • 15% nettarif

  • 23% elafgift

  • 15% moms

Det betyder, at kun 37% af den kWh-pris, du finder på din elregning, skyldes dit elselskab. Når det er sagt, er der dog stadig rig mulighed for at spare penge på dit strømforbrug ved at vælge dette rette elselskab – og hos Greenbow er vi klar til at tage imod dig.

 

Få ekstra fordele hvis du har elbil

Greenbow er et elselskab, men vi er faktisk også ladeoperatør. Det betyder, at du – hvis du har en elbil og køber eller lejer din ladeboks hos os – kan få yderligere fordele ud af at vælge os som dit elselskab.

Den mest mærkbare forskel finder du på abonnementsprisen for din elaftale. Den bliver nemlig 0 kr., hvis du har et ladeabonnement hos os. Dermed kan du bruge strøm i husholdningen uden at betale andet end den aktuelle pris pr. kWh, og da du hos os får strømmen til ren indkøbspris, bliver det næppe meget billigere.

Har du en elbil, kan du desuden få refusion af din elafgift på den strøm, du bruger til at lade bilen med. Alt det hjælper vi dig med, så du ikke skal gøre andet end at følge elpriserne time for time og planlægge dine opladninger, så de bliver så billige som muligt.

 

Refusion af elafgift – hvad er det?

Som tidligere nævnt er der pålagt en skat på dit elforbrug – den såkaldte elafgift – som indgår i den samlede pris, du betaler for din strøm. Men for at støtte den grønne omstilling og skabe et større incitament for at skifte brændstofbilen ud med en elbil har regeringen indført refusion af elafgiften på den del af strømmen, der anvendes til opladning af elbil.

Når vi hos Greenbow installerer ladebokse hos vores kunder, er det altid Zaptec Go, vi installerer, og den har en indbygget måler, som adskiller strømforbruget til opladning af elbil fra husholdningsstrømmen. Elmåleren kan fjernaflæses, og derfor sørger vi automatisk for, at du får den refusion, du er berettiget til – og det kan hurtigt løbe op i mange penge.

Husk dog, at du ikke kan få refusion af elafgiften, hvis du har en elopvarmet bolig eller har monteret solceller, da du i så fald allerede har billigere strøm.

 

Er det svært at skifte elselskab?

Nej. Så kort kan det siges. Det er ikke svært at skifte elselskab. Faktisk håndterer vi alt det praktiske for dig, så det eneste du skal gøre, er at fortælle os, at du gerne vil skifte.

Vil du gerne have din strøm billigst muligt, og vil du gerne have fuld kontrol over dit forbrug, så finder du ikke en løsning, der er bedre end Greenbows. Hvis du samtidig har en elbil, du gerne vil lade så billigt som muligt, så er det kun et ekstra plus at vælge os.

Den helt store fordel ved at have Greenbow som dit elselskab er, at du hos os får den lavest mulige elpris hver dag hele tiden. Det kan lade sig gøre, fordi vi timeafregner, og fordi du altid får strømmen til ren indkøbspris – hos os er der ingen gebyrer eller skjulte tillæg.

Vil du høre mere om mulighederne for at skifte elselskab – og ikke mindst om vores elpriser – så er du mere end velkommen til at kontakte kundeservice på tlf. (+45) 35 10 35 10. Her sidder dygtige mennesker klar til at svare på dine spørgsmål og gøre dig klogere på, om Greenbow er det rette elselskab for dig.

Bestil i dag