Ladestandere og vedligeholdelse af elbilbatterier

Som elbilejer er det ikke underligt, hvis du gerne vil passe bedst muligt på dit batteri. Det er nemlig dyrt at få skiftet det til et nyt - og selvfølgelig endnu dyrere at købe en ny bil. Heldigvis er der meget, du kan gøre for at give batteriet en så lang levetid som muligt.

Vælg enten en fast pris eller forbrugsafregnet ladeløsning hos Greenbow

Se mere her
Greenbow forside top section

Hold elbilens batteri på mellem 20 og 80% 

Først og fremmest er det en god ide, at du holder strømniveauet i batteriet på mellem 20 og 80%. Det er det, der er det mest optimale. Dermed ikke sagt, at batteriet ikke kan tåle at blive ladt helt op eller at komme under de 20%. Du bør bare sørge for, at det ikke sker for tit. 

Lader du din elbil op til 100%, bør du ikke lade den stå i opladeren, men tage den ud, når den er færdig. Du bør så vidt muligt komme ud at køre umiddelbart efter. Det er ikke godt for batteriet, hvis det bliver ladt helt op, og du så lader bilen stå i flere dage. Det samme gælder i øvrigt for et helt tomt batteri. 

I tvivl om hvilken type ladeløsning som passer til dig? Tag ladetesten og find dit lade-match

Tag ladetesten

Ladetesten web sep24

Læs mere: Hvor hurtigt lader en elbil?

Brug kun lynladere i nødstilfælde

For at vedligeholde batteriet bedst muligt, er det også vigtigt, at du vælger en langsommere og mere jævn opladningsform, når du har mulighed for det. Derfor er en ladestander i hjemmet optimal, da opladningen foregår stille og roligt over flere timer - for eksempel natten over.

Når du er på farten, kan det være fristende at lade ved en lynlader, hvor din bil kan blive ladt op til 80 % i løbet af bare 10-30 minutter. Det er dog ikke sundt for din bils batteri på lang sigt, hvis du bruger lynladerne hver gang. Brug dem derfor kun, når du ikke har andre muligheder. 

Faktisk er det bedre for batteriet, at det bliver "klatopladt" end hurtigt opladt med en lynlader. Når du klatoplader, kommer der langsomt lidt strøm på ad gangen, men det er ikke sikkert, at du får ladt bilen helt op.

Hav en jævn kørsel

En tredje vigtig faktor i forhold til at give dit batteri en lang levetid er, at du har en jævn kørsel. Når du kører hurtigt, bliver batteriet hurtigt afladt. Altså nogenlunde det modsatte af, når du bruger en lynlader. Og det kan batteriet heller ikke så godt klare, at du gør ofte. 

Læs mere: Alt du skal vide om opladning af elbil

Varme og kulde påvirker batteriets levetid

Derudover påvirker varme og kulde også batteriets levetid. Du er selvfølgelig ikke herre over vejr og vind, men kan tage dine forholdsregler i forhold til det. For eksempel bør du ikke lade en fuldt opladet elbil stå direkte i solen. Det er ikke sundt for batteriet.

Det er særligt vigtigt, at du er opmærksom på det, hvis du tager elbilen med på ferie sydpå, hvor det kan blive langt varmere end her i Danmark. 

Opdater, vedligehold og følg instrukser

Endelig er det selvfølgelig vigtigt, at du sørger for at opdatere og vedligeholde dit batteri. Producenterne kommer typisk med opdateringer, der kan hjælpe dit batteri til at få en længere levetid, lige som du også bør tage bilen med til mekaniker jævnligt og få den tjekket og vedligeholdt. 

Derudover bør du også følge de instrukser, der kommer fra producenten. De har brugt lang tid på at teste batteriet og ved derfor, hvad det kan og ikke kan holde til. 

Hvor lang levetid har et elbilbatteri? 

Et elbilbatteri har som udgangspunkt en levetid på 8-15 år. Der bliver dog hele tiden fremstillet nye batterier, og du kan finde nogle med en levetid på op til 50 år. Levetiden afhænger selvfølgelig af, hvordan du behandler batteriet. 

Du kan godt få udskiftet batteriet til din elbil. I det tilfælde skal du regne med at bruge mellem 50.000 og 150.000 kroner på det. Det kan derfor betale sig, at du tager hånd om bilens batteri.