Vælg enten en fast pris eller forbrugsafregnet ladeløsning hos Greenbow
→ Se mere her
Heldigvis har stort set alle danske kommuner i dag nedskrevet en klimaplan for kommunen. Og i mange af dem bliver der netop lagt vægt på, at der skal sættes ladestandere op på kommunernes parkeringspladser. Derudover er der også mange kommuner, der vil arbejde for, at der bliver sat ladestandere op ved parkeringspladser, der er delt af mange beboere. For eksempel i forbindelse med etagebyggeri. Ladestanderne er altså tænkt ind i kommunernes byplanlægning.
Faktisk går det så godt med udbredningen af både private og offentlige ladestandere, at Transportministeriet i slutningen af 2023 meldte ud, at det gik bedre, end man havde regnet med. I 2021 vedtog en række partier i Folketinget Infrastrukturplanen 2025, der skulle hjælpe med til at udbrede ladestandere og give flere elbiler på de danske veje. Bare to år efter i 2023 kunne man konstatere, at markedet har overhalet de offentlige planer
I tvivl om hvilken type ladeløsning som passer til dig? Tag ladetesten og find dit lade-match
→ Tag ladetesten
Også ladestandere uden for de store byer
Det er ikke kun i storbyerne, politikerne tænker over, at der skal sættes flere ladestandere op. I dag findes der offentlige ladestandere i alle Danmarks 98 kommuner, og der findes mange kommuner uden for hovedstadsområdet på top 20 over kommuner, der har fået sat flest ladestandere op per indbygger. Det gælder for eksempel for Middelfart, Syddjurs, Ringkøbing-Skjern og Skanderborg kommune.
Vil du se, hvor du kan finde den nærmeste ladestander, kan du nemt gøre det som kunde hos Greenbow. Du får nemlig adgang til vores app, der viser dig ladestandere i ikke bare Danmark, men hele Europa. Faktisk kan du finde mere end 300.000 ladestandere i hele Europa
Læs mere: Find nemt den nærmeste ladestander. Greenbow har mappet dem for dig!
De fleste kan klare sig med en ladestander derhjemme
Har du mulighed for at sætte ladestander op i forbindelse med din bolig, vil du opleve, at det er klart den smarteste måde at lade din bil op. For langt de fleste er det også tilstrækkeligt at kunne lade bilen op derhjemme i hverdagen. Det vil det kun være, når du skal på længere ture for eksempel i forbindelse med ferie eller udflugter, at du har brug for andre ladestandere.
Bor du i lejlighed, har du typisk ikke mulighed for at have en privat ladestander. I stedet kan det være en god ide, at du begynder at arbejde for, at der bliver sat en ladestander op, hvis I har en fælles parkeringsplads. Selvom det er en del af nogle kommuners klimaplan at arbejde for det, går det helt sikkert hurtigere, hvis I som beboere selv skubber på for, at det kommer til at ske.
Når I skal have sat ladestandere op, skal du typisk have sagen taget op på et bestyrelsesmøde eller et beboermøde, inden det kan blive godkendt. Derefter skal der indhentes tilbud, og I skal have tilladelse fra kommunen.
Læs mere: Hvor langt kan en elbil køre på en opladning?
Satser på færre biler generelt
For at skabe bedre storbyer og sænke CO2-udledningen er der også mange kommuner, der som en del af deres klimaplaner satser på, at der skal være færre biler på vejene generelt. I stedet vil de sikre bedre forhold til cyklister og andre transportmidler.
Som bilist er det ikke noget, du bør tænke over nu og her, men kører du ind til eller ud af en af de store danske byer i dag, kan din vej altså blive anderledes og måske endda sværere i fremtiden, hvis du fortsat vælger bilen.