Vælg enten en fast pris eller forbrugsafregnet ladeløsning hos Greenbow
→ Se mere her
I takt med at der kommer flere og flere elbiler på de danske veje, vil dette selvfølgelig blive mere og mere almindeligt. Men det er også en stor udskrivning for foreningen at opsætte ladestanderne, og det er langt fra noget, I bare kan gøre fra den ene dag til den anden. Heldigvis findes der støtteordninger, I kan søge for at sænke omkostningerne til projektet.
Mulighed for støtte til ladestandere i boligforeningen
Et bredt flertal i Folketinget vedtog i 2021 en plan for, hvordan man skal få flere elbiler på de danske veje. Det betyder blandt andet, at de har oprettet en pulje på 100 millioner kroner, som virksomheder har mulighed for at søge penge fra, når de skal etablere ladestandere på deres parkeringspladser. Det er denne pulje, I som boligforening kan søge penge fra.
Pengene bliver fordelt via Vejdirektoratet, og i 2023 fik alle de virksomheder, der søgte tilskud til etablering af ladestandere, bevilget penge.
Du kan søge om støtte til op til 75 % af omkostningerne til etableringen af ladestanderne. Pengene bliver fordelt efter de minimis-forordningen. Det er en EU-forordning, der skal give en lettere sagsbehandlingsproces. Det betyder, at I maksimalt kan søge om et et beløb, der svarer til 200.000 euro. Hvis I inden for de seneste tre år, har modtaget en anden form for de minimis-støtte, må det samlede beløb ikke overstige 200.000 euro.
I tvivl om hvilken type ladeløsning som passer til dig? Tag ladetesten og find dit lade-match
→ Tag ladetesten
Læs mere: Alt hvad du skal vide om opladning af elbil
Kom i gang i god tid, hvis du vil have ladestandere i gården
Som du allerede kan fornemme, er der meget, der skal falde på plads, hvis du går og drømmer om ladestandere i boligforeningen. Det, du konkret som lejer eller ejer kan gøre, er at stille et forslag til næste bestyrelsesmøde eller at tage det op med bestyrelsen, alt efter hvilke regler der gælder i din forening.
Det er meget muligt, at det skal stemmes igennem på et møde blandt de andre lejere. I det tilfælde er det vigtigt, at du har forberedt dig grundigt: Både i forhold til hvad I som lejere får ud af at have ladestandere, og hvad det kommer til at koste. Her er støtten afgørende at nævne. Overvej at invitere en repræsentant fra et selskab, der opsætter ladestandere med til mødet. Vedkommende vil kunne svare på alle de tekniske spørgsmål, som det vil være umuligt for dig at sætte dig ind i. For eksempel hvilke betalingsmodeller der findes, og hvordan I kan sikre jeres ladestandere imod, at andre bruger dem – hvis I ønsker det, selvfølgelig.
Derefter vil I typisk skulle have fat i boligselskabet og kommunen for at få tilladelse af dem. Når det er på plads, kan I begynde at indhente konkrete tilbud på opsætning af ladestandere. Det kan derfor hurtigt komme til at tage flere måneder, hvis ikke et helt år, før I har fået sat ladestandere op i boligforeningen. Det handler derfor om, at du kommer i gang i god tid, hvis du går og drømmer om en ladestander til din elbil i dag.