Vælg enten en fast pris eller forbrugsafregnet ladeløsning hos Greenbow
→ Se mere her
Når det kommer til elbiler, er det først og fremmest dens batteri, der afgør dens levetid. Uden det kan bilen ikke køre. Batterier i elbiler har typisk en levetid på otte til 15 år. De fleste elbilproducenter giver en garanti på 8 år eller 160.000 km.
Det betyder ikke, at du skal forvente, at dit batteri dør ud efter otte til femten år, og din bil pludselig ikke kan køre længere. Det betyder, at efter otte til femten år, vil din elbils batteri ikke kunne klare de distancer, som da du købte den. Batteriet er blevet slidt, og det vil derfor blive afladt hurtigere.
Præcis som du kender det fra andre elektriske apparater. For langt de fleste betyder det dog, at deres elbil stadig vil blive ved med at kunne udfylde deres kørselsbehov. Køber du en elbil, kan du altså sagtens gå ud fra, at du kan have den i ti-femten år eller mere, hvis du er typen, der holder ved dine biler.
I tvivl om hvilken type ladeløsning som passer til dig? Tag ladetesten og find dit lade-match
→ Tag ladetesten
Læs mere: Hvor langt kan en elbil køre på en opladning?
Forlæng dit batteris levetid
Der er en række tiltag, du kan gøre for at slide mindre på din elbils batteri, og dermed give det en længere levetid. De fleste af tiltagene kan du foretage uden at skulle ændre nævneværdigt i dine vaner eller din kørsel.
Først og fremmest slider dyb afladning, lynopladning og fuld opladning meget på batteriet. Dyb afladning er, når batteriet bliver kørt næsten tomt, inden du aflader det. Det gør ikke noget, at du gør det engang imellem, men sker det hyppigt, vil det begynde at påvirke batteriet.
Lynopladning sker på lynopladere, der står på tankstationer rundt om i landet. Her kan du lade op til 80 % på bare 10-30 minutter. Det er fantastisk, når du er på farten og har brug for at kunne lade op hurtigt. Men bruger du denne form for opladning ofte, slider det også på din bils batteri.
Fuld opladning betyder, at du lader batteriet op til 100 %. Det gør ikke noget, hvis du kører i bilen umiddelbart efter, men hvis du hyppigt lader bilen stå med et fuldt opladt batteri i flere dage, vil det også slide på batteriet. Skal du ikke køre i bilen umiddelbart efter opladning, er det bedre, at du lader den op til 80-90 %.
Læs mere: Hvad koster det at køre elbil?
Andre tiltag til at forlænge dit batteris levetid
Høje og lave temperaturer påvirker også bilens batteri. Det vil du helt konkret kunne mærke, når du kører i høj varme eller minusgrader, hvor dit batteri ikke holder på energien nær så godt. Det skyldes, at det både skal varme eller køle sig selv og dig.
Du bør ikke være bekymret for at køre i høje eller lave temperaturer, men der er forskellige forholdsregler, der kan skåne din bils batteri. Når du er sydpå og på meget varme sommerdage, bør du for eksempel altid parkere bilen i skyggen.
Når det er koldt, kan du varme bilen op, mens den stadig sidder i opladeren. På den måde skal du ikke bruge strøm fra batteriet til at holde bilen varm. Det giver både en længere batterilevetid, mens du kører, samtidig med at det ikke slider på batteriet at skulle starten bilen, når batteriet er koldt.
Endelig bør du selvfølgelig også sikre, at du vedligeholder dit batteri korrekt. Følg producentens instruktioner og sørg for, at din bil kommer til tjek jævnligt.
Hvad koster det at skifte batteri i en elbil?
Nu kan det lyde som om, batteriet er selve din elbil. Og det er jo ikke tilfældet. Selvom batteriet er elbilens hjerte, er det muligt at skifte batteriet ud med et nyt, hvis ellers karosseriet er i orden. Alt efter hvilken type elbil du har, skal du regne med, at det koster mellem 60.000 - 150.000 kroner.