Det tidspunkt, hvor der bliver brugt mest strøm i de danske hjem, er, når vi kommer hjem fra arbejde. Der skal folk i gang med madlavning, de lader mobilen op, måske sidder børnene foran fjernsynet, der kan altså være masser af elapparater i gang på en gang.
Der, hvor der derfor typisk ikke bliver brugt så meget strøm, er om natten, hvor folk sover. Der er mange elapparater slukkede, og fabrikkerne lukkede. Holder du øje med strømprisen, har du måske også set, at strømmen i mange tilfælde er lavere om natten.
Danskernes elforbrug er dog ikke en statisk størrelse. For eksempel er det blevet mere almindeligt at bruge el til opvarmning og transport, hvilket selvfølgelig rykker de tidspunkter, hvor folk bruger meget el. Mange oplader elbilen om natten, så den er klar til, at de kan køre på arbejde næste dag. Det giver altså et øget elforbrug om natten, ligesom elopvarmning jo er tændt døgnet rundt.
Et almindeligt forbrug
En dansker bruger i gennemsnit 1.600 kWh om året. For en familie med to voksne og to børn bliver det i gennemsnit til 4.500 kWh om året.
Hvis du vil tjekke, om du ligger over eller under gennemsnittet, kan du løbende holde øje med, hvor meget el du bruger på din elregning. Du kan også gå ind på eloverblik.dk, en hjemmeside udviklet af Energistyrelsen.
Elapparater, der sluger meget strøm
Udover at være opmærksom på, hvornår danskerne bruger meget strøm, er det også værd at notere hvilke elapparater i de danske hjem, der er de største strømslugere. Hos gennemsnitsdanskeren fylder elforbruget til hvidevarer som køleskab, opvaskemaskine og vaskemaskine stort set lige så meget som forbruget til underholdning fra for eksempel TV, computer og spillekonsoller, henholdsvis 36 og 35 % i følge Klima-, Energi- og Forsyningsministeriet.
Når man ser på apparater, der i sig selv bruger meget strøm, ligger håndklædetørrer, akvarier og gamer-pc'er helt i top.
Sådan kan du sætte dit elforbrug ned
Vil du gerne sænke dit elforbrug, er der heldigvis en række steder, hvor du har mulighed for at sætte ind. Det er nemmest at starte med lavt hængende frugter som at slukke lyset, når du forlader et rum, udskifte dine pærer til LED-pærer i takt med, at de går ud, sætte maden i kold ovn, lægge låg på dine gryder, afrime din fryser og at sikre, at både den og dit køleskab er indstillet til den rigtige temperatur.
Samtidig med, at du ændrer dine vaner til nogle mere energisparende, kan du også se på, om du kan indføre nogle større ændringer. Har du to frysere eller to køleskabe, kan du for eksempel se på, om du kan skille dig af med en af dem. Har du tørretumbler, kan du prøve at bruge den mindre, eller måske helt skille dig af med den.
Når dine hårde hvidevarer skal udskiftes, bør du altid sørge for at vælge de mest energivenlige. Alle hvidevarer er i dag mærket, så det er nemt for dig at overskue, hvilken der er den mest energieffektive.