Vedligeholdelse af elbiler: Tips og tricks

Når du får en elbil, får bilens batteri pludselig en langt større betydning, end det havde før. Hvordan skal du lige forholde dig til vedligehold af elbilen? Og hvad skal du sørge for at tjekke?

Vælg enten en fast pris eller forbrugsafregnet ladeløsning hos Greenbow

Se mere her

Greenbow forside top section

Vi kan starte med at berolige dig med, at der faktisk er mindre vedligehold på en elbil, end på en fossilbil. Det skyldes, at der ikke er nær så mange dele, der bevæger sig, som der er i en benzin- eller dieselmotor. Derudover er der ikke lige så mange forskellige former for væske i den, som du skal være opmærksom på at fylde på eller tømme. 

Men lad os gå direkte til det vigtigste: batteriet.


I tvivl om hvilken type ladeløsning som passer til dig? Tag ladetesten og find dit lade-match

Tag ladetesten

Ladetesten web sep24

Batteriet kræver ingen vedligehold, men du kan forlænge dets levetid med disse trick

En elbils batteri kræver ikke vedligeholdelse fra din side. Hvis du sørger for at sende bilen til regelmæssige tjek hos mekanikeren, typisk hvert andet år, har du gjort alt det for batteriet, der er nødvendigt i forhold til at vedligeholde det. 

Der er dog flere ting, du kan gøre, for at give batteriet en længere levetid. Et elbilbatteri forventes at have en levetid på 12-15 år. Hvis du passer på det, kan du dog strække levetiden nogle år. 

Først og fremmest ved at du aldrig kører batteriet helt tomt. Det er ikke godt for batteriet at komme ned på 0 %, så sørg for at lade op inden. Løber du tør for strøm, og er du nødt til at få bilen bugseret væk, er det i øvrigt vigtigt, at bilen ikke kører efter kranbilen. Den skal op og holde på den. 

For at sikre at du aldrig løber tør for strøm, kan det være fristende, at du lader bilen op til 100 % hver gang. Det er dog heller ikke godt for batteriet, hvis du ikke skal ud og køre i den umiddelbart efter. Hvis du ikke skal bruge bilen lige efter, at du har ladet den op, bør du kun lade op til 80 %.  

Elbilers batterier bliver påvirkede af, hvor varmt eller koldt det er i vejret. Hvis det er en varm sommer, og særligt hvis du er sydpå, er det vigtigt, at du sørger for at parkere elbilen i skyggen. Ellers vil det også skade batteriet over tid. 

Endelig kan du hjælpe med at forlænge batteriets levetid ved, at du ikke kun oplader på hurtigladere og lynladere. Den hurtige opladning på mellem 10 og 30 minutter slider nemlig på batteriet, hvis du gør det hver gang, du lader op. 

Læs mere: Hvor langt kan en elbil køre på en opladning?

Sådan får du batteriet til at holde længere om vinteren

Ligesom din elbils batteri bliver påvirket af varme, bliver det også påvirket af kulde. For hver grad under 20 grader kan du regne med, at der ryger 1 % af rækkevidden. Ved minusgrader, som vi jo er nødt til at forholde os til i Danmark, kan bilen altså komme til at køre væsentligt kortere. Og så er der endda ikke medregnet forbrug til at varme bilen op. 

For at kunne køre længst muligt på en opladning om vinteren er det derfor vigtigt, at du bruger mindst mulig energi på at varme bilen op. Det kan du for eksempel gøre ved, at du sætter bilen til at varme op, mens den stadig er koblet til ladestanderen. På den måde bruger du ikke strøm fra batteriet til at varme op med. 

Alternativt kan du vælge kun at varme sædet og rattet op. Dermed bruger du langt mindre strøm, end hvis du skal varme hele kabinen op.

Læs mere: Hvad koster det at køre elbil?

Kom til tjek hvert andet år 

Som med andre typer af biler er det vigtigt, at du tager din elbil til tjek hos en mekaniker regelmæssigt. For en almindelig elbil, der ikke er nogen problemer med, vil det typisk være nok med hvert andet år.

Få rengjort bilen regelmæssigt

Du bør selvfølgelig også sørge for at få rengjort din elbil både udvendigt og indvendigt regelmæssigt. Udvendig rengøring er for eksempel med til at få lakken på bilen til at holde længere, ligesom den er på andre former for biler.

Tjek kølesystemet og sprinklervæske 

De forskellige bilproducenter giver forskellige instruktioner i forhold til, hvor ofte du bør tjekke kølesystemet. Det er dog en god ide, at du som minimum gør det hver sjette måned, så du er sikker på, at det fungerer. 

Derudover skal du også påfylde sprinklervæske på en elbil og udskifte vinduesviskerne efter behov.

Hold øje med bremsevæske og bremseklodserne

En elbil slider ikke nær så meget på bremserne, som en benzinbil gør. Det skyldes, at den i højere grad bruger kinetisk energi til at bremse ned med. Det er dog stadig vigtigt, at bremsesystemet fungerer. Derfor bør du sørge for at tjekke, om der er nok bremsevæske på bilen, og tjekke, at bremseklodserne ikke er for slidte.

Hos Tesla anbefaler de eksempelvis, at du gør det en gang om året, eller hver gang du har kørt 20.000 kilometer.

Vær opmærksom på slid på dækkene

Som med benzin- og dieselbiler skal du også sørge for at tjekke, om dækkene er slidte. Da elbiler er tungere end benzin- og dieselbiler, er det særligt vigtigt, at du får skiftet til vinterdæk, så du er sikret et godt vejgreb, når frosten sætter ind.