Elbiler og miljøet – hvordan påvirker elbiler klimaet?

En af de diskussioner, der ofte blusser op i forbindelse med elbiler, er, om de reelt er så gode for miljøet, som de bliver gjort til. Det er et komplekst spørgsmål at bespare, da der er mange komponenter at medregne som for eksempel fremstillingen af batterierne, om strømmen der bliver brugt til at lade dem op er vedvarende, service på bilerne samt batterier og elbilers levetid.

Vælg enten en fast pris eller forbrugsafregnet ladeløsning hos Greenbow

Se mere her
Greenbow forside top section

Det overordnede svar er dog ja, elbiler er bedre for miljøet end benzin- og dieselbiler. 

En af grundene til, at hele denne diskussion opstår, er, at elbiler faktisk starter med at være i et større klimamæssigt minus end fossilbiler. Produktionen af en mellemstor elbil udleder i gennemsnit 9,2 tons CO2, mens produktionen af en fossilbil i samme størrelse udleder 7,2 tons. Da elbilerne ikke udleder nær så meget CO2 over tid, vil deres samlede CO2-regnskab til gengæld blive bedre – og det forbedres løbende. I 2018 gik der 3-4 år, før en elbil havde "afskrevet" den CO2, der var blevet brugt til fremstillingen. I dag tager det kun 1,5-2 år, fordi vi bruger langt mere vedvarende energi.

I tvivl om hvilken type ladeløsning som passer til dig? Tag ladetesten og find dit lade-match

Tag ladetesten

Ladetesten web sep24

Læs mere: Hvor langt kører en elbil på 1 kWh?

Batterierne er det store problem

Den store forskel i udledningen af CO2 på helt nye fossil- og elbiler skyldes, at det kræver mere CO2 at udvinde og fremstille batterierne til elbilerne. Dermed kommer elbilerne altså bagud fra begyndelsen, og det har været med til at gøre det noget mere utydeligt, om elbiler er gode for miljøet eller ej. 

Derfor er det også et af de områder, der bliver arbejdet hårdt på at få sænket CO2-aftrykket fra. Det skal blandt andet ske ved, at der bliver oprettet flere batterifabrikker i Europa, hvor batterierne kan blive fremstillet CO2-neutralt. Helst med materialer, der kan fremskaffes i Europa, da materialerne ellers ofte bliver fremstillet under forhold, der er skadelige for både mennesker og miljø. 

Derudover er der et stort fokus på at genbruge batterier fra gamle elbiler. Materialerne i batterierne bliver nemlig ved med at kunne bruges. Faktisk er der krav fra EU's side om, hvor stor en del af et elbilbatteri, der skal bestå af genbrugte materialer. 

Det store arbejde med at nedsætte batteriernes CO2-aftryk, har allerede til dels båret frugt. Selvom elbilerne i dag har større batterier, end de havde for bare fem år siden, viser beregninger, at de udleder mindre CO2 samlet set.

Mere vedvarende energi vil give mere miljøvenlige elbiler

En anden komponent i forhold til elbilers miljøvenlighed handler om, hvor meget vedvarende energi der er adgang til i et givent land. For eksempel udleder en elbil i Polen mere CO2 end en fossilbil, fordi strømmen i Polen bliver produceret med kul. 

Det er dog ikke et problem, vi har i Danmark, hvor stadig mere af vores strøm kommer fra vedvarende energi. Dermed bliver din elbils klimaaftryk altså kun mindre med årene.

Læs mere: Hvor langt kan en elbil køre på en opladning?

Elbiler er en vigtig brik til et CO2-neutralt samfund

I dag udgør transporten omkring en tredjedel af Danmarks CO2-udledning. Privattransporten udgør omkring halvdelen af den udledning. Hvis vi vil sænke vores CO2-aftryk uden at gå på kompromis med vores livsstil, spiller elbiler derfor en afgørende rolle. Hvis vi kan få elbiler, der er CO2-neutrale, vil det give et stort dyk i udledningen af CO2. 

Flere bilproducenter, blandt andet BMW og VW, der fremstiller elbiler, arbejder på at gøre produktionen af elbiler CO2-neutral. Det sker blandt andet ved at placere solceller på fabrikkernes tag, så de i høj grad er selvforsynende med strøm.